Linksboven   Rechtsboven
 
 

Slow Food

In 2006 heeft een aantal mensen uit de Brabantse Kempen het initiatief genomen om het Kempische Heideschaap als Slow Food-product erkend te krijgen. Inmiddels is het Kempische Heideschaap sinds februari 2007 toegelaten tot de Ark van de Smaak. Daarna is hard gewerkt aan de erkenning als Slow Food Presidium. Op 19 mei 2008 is een delegatie vanuit de Slow Food Foundation for Biodiversity uit Italië op bezoek geweest om het Slow Food initiatief rond het Kempische Heideschaap beter te leren kennen. Het bericht van erkenning ontvingen we in januari 2009, samen met het Drents Heideschaap. Op 2 oktober 2009 hebben we de formele erkenning als Slow Food Presidium gevierd met het symposium 'Proef het landschap...en breng erfgoed tot leven' op Kasteel Groeneveld in Baarn, samen met het Drents Heideschaap, Slow Food Nederland en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De kuddes hebben een messingschildje ontvangen dat op de schaapskooien is aangebracht.

Verder is Kempen Lam in Turijn gepresenteerd als een Food Community volgens Slow Food. Met deze Food Community worden meerdere doelen nagestreefd: betrokkenheid van bewoners, behoud van het Kempische Heideschaap en van cultuurhistorie, beheer van natuurgebieden in de Kempen en genieten van een mooi, lekker en onderscheidend stukje lamsvlees uit de streek. Op 2 november 2008 is een belangrijke stap gezet in de verdere uitwerking van de Food Community door de instelling van het Comité van Aanbeveling Kempen Lam met ambassadeurs uit de wereld van cultuur, gastronomie en bestuur uit de regio (zie ook Vrienden van het Kempen Lam).

Lamsvlees van het Kempische Heideschaap wordt door een aantal herders op de markt gebracht onder het merk Kempen Lam. Toch kunt u ook de naam Kempisch Heidelam tegenkomen. Als u wilt kunt u even navragen wie de leverancier is en of deze bij het Slow Food Presidium is aangesloten.

Slow Food is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet voor eerlijk eten, door consumenten en producenten bij elkaar te brengen in lokale voedselgemeenschappen. Slow Food werkt via de Ark van de Smaak aan het behoud van bijzondere producten. Momenteel heeft Slow Food circa 80.000 leden in 55 landen en rond de 1.000 lokale afdelingen die Convivia worden genoemd. Daarin zijn de leden van de vereniging actief.

“Slow Food is a non-profit, eco-gastronomic member-supported organization that was founded in 1989 to counteract fast food and fast life, the disappearance of local food traditions and people’s dwindling interest in the food they eat, where it comes from, how it tastes and how our food choices affect the rest of the world."

Nederland heeft sinds 1990 een Slow Food-organisatie. Momenteel zijn er dertien Convivia, verdeeld over het land. In de Kempen is dit het Slow Food Convivium Kempen-Meierij. Kijk voor activiteiten van dit Convivium op  www.slowfood.nl.

 

Logos