Linksboven   Rechtsboven
 
 

Nieuws

 

Kempen Lam op Slow Food beurs in Turijn 24 - 29 oktober 2012
Van 24 - 29 oktober vindt de tweejaarlijkse internationale Slow Food beurs Salone del Gusto weer plaats in Turijn. Net zoals 2 jaar geleden zal het Slow Food Presidium het Kempische Heideschaap daar ook weer aanwezig zijn met een stand van het Kempen Lam. In de stand kunnen heerlijke worsten en hammen geproefd en gekocht worden. Twee jaar geleden was het voornamelijk Italiaanse publiek hier heel enthousiast over. Klik hier voor meer informatie over de Salone. En hier voor een filmpje over Salone del Gusto 2012 met daarin de stand van Kempen Lam. De deelname aan de Salone wordt ondersteund door de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord - Brabant.

Brede Brabantse steun voor het Kempische Heideschaap!
Schapenhouders, vleesgroothandel, terreinbeheerders, gemeentes en waterschap gaan zich samen inzetten voor het behoud van het Kempische Heideschaap. Een overeenkomst daarover wordt woensdag 25 januari door de 12 betrokken partijen ondertekend tijdens de beursvloer biodiversiteit die de Provincie Noord - Brabant organiseert. De ondertekening van deze Groene Afspraak is een kroon op de inspanningen van het Stamboek het Kempische Heideschaap en het Slow Food Presidium om de hele keten, van grond tot mond, georganiseerd te krijgen. Door de samenwerking met vleesgroothandel Hems BV is lamsvlees van het Kempische Heideschaap, onder het merk Kempen Lam, eindelijk voor een ieder in de regio verkrijgbaar. Meer info in het persbericht. En het vakblad Vlees+ wijdde hier een mooi artikel aan!

Kempen Lam bij de slager!
In december hebben we een proef-kerstactie met Kempen Lam bij diverse slagers. De actie is opgezet met groothandel Hems BV die voor de verkoop naar verschillende slagerijen zorgt; en slachter is van der Linden. In totaal worden 25 lammeren geslacht en beschikbaar gesteld voor de slagers. Nu hopen dat die ook echt gaan bestellen. Als deze proef goed loopt gaan we in het volgende seizoen vanaf het begin van de zomer al op grotere schaal richting slagers aan de slag. Klik hier voor de mooie folder.

Terra Madre Day in Heeze succes
Op zondag 11 december werd in de Schaapskooi in Heeze de internationale Slow Food Terra Madre Day gevierd met een markt met streekproducten, verhalen over Slow Food en wandelingen op de heide. Kempen Lam had voor deze gelegenheid heerlijke worstenbroodjes laten maken met gehakt van Kempen Lam door Slager van Hooff uit Heeze en bakker Meelmuts uit Eindhoven. De 300 worstenbroodjes gingen als 'zoete' broodjes over de plank. De Saanenhof was aanwezig met hun heerlijke biologische geitenkaas, Ambrosia met honing, molen St. Victor met biologisch meel, bakker Meelmuts met biologisch brood en banket en Englands' Pride met heerlijke thee en 'mulled wine'. De Terra Madre Day werd georganiseerd door het Slow Food Presidium het Kempische Heideschaap, het Slow Food Convivium Kempen-Meierij en de Stichting het Kempische Heideschaap. Zie artikel 1, 2, en 3 en het filmpje op youtube.

28 augustus 2011: Kempen Lam bij Dag van het Levende Erfgoed
Op 28 augustus as. is Kempen Lam vertegenwoordigd bij de Nationale Dag van het Levende Erfgoed. Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en vindt plaats op Landgoed Velder in Liempde (NBr). Kempen Lam is natuurlijk present met een stand en een proeverij. Voor meer informatie over deze dag klik hier

14 en 15 mei  2011: Terra Madre in Nederland
Op 14 en 15 mei as. vindt de tweede Nederlandse editie van de Terra Madre plaats in Deventer. Kempen Lam is natuurlijk present met een stand, een presentatie in het kooktheater en een demonstratie schapen drijven. Voor meer informatie over de Terra Madre kijk op www.terra-madre.nl.

Drie nieuwe kuddes treden toe tot Kempen Lam
Tijdens de vergadering van het Stamboek het Kempische Heideschaap van 16 dec. jl. zijn 3 nieuwe kuddes/schapenhouders toegetreden tot Kempen Lam. Het gaat om de kuddes van Schaapskooi Schijndel in Schijndel, de Voskop in Baexem en de Wassum in Venlo. Hierbij de foto van dit feestelijke moment onder het genot van een heerlijke Spumante van wijnimport Rossano te Nuenen.

Volkskrant enthousiast over Kempisch heidelam!
Mac van Dinther, culinair recensent van de Volkskrant, is erg enthousiast over het Kempisch Heidelam wat hij voorgeschoteld kreeg bij restaurant le Défi in Sprang Capelle: 'Dicht bij onuitwisbaar komen we pas met het hoofdgerecht. Hier worden alle modieuze randverschijnselen resoluut van het bord geveegd door drie stukjes glorieus vlees van het heideschaap dat onder auspiciën van slow food is teruggebracht naar de Brabantse Kempen. Het is kruidig vlees, met een naar wild zwemende smaak die worderbaarlijk mooi wordt gesteund door dikke satésaus'. Mac van Dinther spreekt deze lovende woorden over het Kempisch Heideschaap uit in het Volkskrant magazine van 20 november.

Ham en worstjes Kempen Lam vielen goed in de smaak in Turijn
De gerookte ham en worstjes vielen goed in de smaak bij de Italiaanse bezoekers van de Salone del Gusto. Deze beurs vond plaats van 21 - 25 oktober in Turijn en Kempen Lam was present met een stand en producten. Lees hier het persbericht en hier het artikel dat het Brabants Dagblad hierover heeft geplaatst.

Kempen Lam op Omroep Brabant
Op 23 september en 11 november 2010 werd er gekookt met Kempen Lam in de kookwedstrijd Lekker van Streek, uitgezonden op Omroep Brabant. Op 23 september legt herder Stijn Hilgers uit hoe de lammeren gehouden worden en op 11 november legt Edwin Loos, chefkok van restaurant le Défi in Sprang Cappelle uit hoe Kempen Lam het best klaargemaakt kan worden.

Kempen Lam nu ook verkrijgbaar bij biologische slagerij van Ginhoven in Tilburg!Ook in Tilburg is nu Kempen Lam verkrijgbaar bij biologische slagerij van Ginhoven. De lammeren komen van de kudde van Stijn Hilgers in Goirle, vlakbij Tilburg. Het is fantastisch dat het lamsvlees op deze manier voor alle inwoners van Tilburg en omgeving beschikbaar is. Kijk op www.vanginhoven.nu voor meer informatie over de slagerij.

 
Kempen Lam nu ook verkrijgbaar bij Slagerij van Hooff in Heeze!
Vanaf 25 februari 2010 is Slagerij van Hooff in Heeze gestart met de verkoop van Kempen Lam. Zie foto 1 en 2. De lammeren komen van de Strabrechtse Heide in Heeze, slechts een paar kilometer verderop. Het is fantastisch dat het lamsvlees op deze manier voor alle inwoners van Heeze en omgeving beschikbaar is. De proef zal enkele weken duren, tot het einde van het Kempen Lam seizoen. Wanneer het goed loopt zal Slagerij van Hooff in het najaar van 2010, bij het begin van het seizoen, volop starten. Kijk op www.slagerijvanhooff.nl voor meer informatie.
 
Het Kempische Heideschaap viert erkenning Slow Food Presidium
Het Kempische Heideschaap viert de erkenning van het Slow Food Presidium met een symposium op 2 oktober en met wandelingen met de herder op 24 en 25 oktober.
Het symposium 'Proef het landschap...en breng erfgoed tot leven' wordt georganiseerd samen met het Drentse Heideschaap en Slow Food Nederland en vind plaats op 2 oktober van 12.00 - 17.00 uur op Kasteel Groeneveld in Baarn. Klik hier voor het programma. Aanmelding via pr@slowfood.nl. De wandelingen met de herder vinden plaats op 24 en 25 oktober op de Strabrechtse en Regte Heide. Meer informatie over de wandelingen onder 'activiteiten'. 
 
Kempen Lam krijgt 'goed' van jury Vlaams blad Gastronomia
Een deskundige jury bestaande uit diverse Vlaamse meesterkoks, heeft voor het Vlaamse gastronomisch dagblad 'Gastronomia' lamskoteletten van 16 verschillende  schapenrasssen/merken beoordeeld, waaronder Kempen Lam. In deze proeverij was Kempen Lam met een leeftijd van 11 maanden een buitenbeentje tegenover de andere lammeren die tussen de 45 - 150 dagen oud waren. De jury beoordeelde Kempen Lam oa als 'goed; met een aangename kruidigheid, evolutie naar schaap is zacht merkbaar, lichte aciditeit, rustiek karakter, geëvolueerde volle vleessmaak'. Klik hier voor het hele artikel.
 
Januari 2009: erkenning Presidium het Kempische Heideschaap door Slow Food
Op 29 januari ontvingen wij het fantastische bericht uit Slow Food Italië dat het Kempische Heideschaap als Presidium erkend is, tegelijk met het Drenths Heideschaap. Volgens Linda Kay van de Slow Food Foundation for Biodiversity: 'I'm very pleased to welcome the Drenthe Heath Sheep and the Kempen Heath Sheep Presidia as the newest of some 300 Slow Food Presidia worldwide. These two projects have been received enthusiastically by Slow Food International and the Slow Food Foundation for Biodiversity... And complements to both projects for bringing together the sheep farmers, the local Slow Food convivium, chefs, butchers, and local agricultural and environmental groups to work to preserve these two wonderful and important native breed of sheep'. Dit gaan we natuurlijk vieren. Berichten hierover volgen later.
 
Kempen Lam in Slow Food Magazine 2009-I
In het Magazine van Slow Food Nederland van januari 2009 staat een uitgebreid artikel over Kempen Lam met een uitnodiging voor een Kookworkshop met Kempen Lam op vrijdag 6 feb. as. Meer informatie over de kookworkshop onder 'activiteiten'.
 
Comité van Aanbeveling uitgebreid
Jeroen Naaijkens, directeur van HAS Den Bosch gaat het Comité van Aanbeveling Kempen Lam versterken. Dit Comité bestaat nu uit 6 personen: Dhr. Paul Verhoeven, burgemeester van Heeze-Leende, Mevr. Anja Thijs, burgemeester van Eersel, Dhr. Edwin Loos, chefkok restaurant le Défi, Dhr. Hans van Maenen, Societé des Jeunes Restaurateurs en Dhr. Peter Thoben, Directeur/conservator van het Museum Kempenland.
 
Kempen Lam in de Telegraaf van 10 november 2008
Het Stan Huijgens journaal van de Telegraaf was op 7 november te gast bij de Treeswijkhoeve, in een select gezelschap BN-ers, waar een heerlijk maaltje met Kempen Lam werd genuttigd; zie het betreffende artikel in de Telegraaf.
 
2 november start van het lamsvleesseizoen van Kempen Lam op de Treeswijkhoeve
Op 2 november 2008 is het startsein gegeven voor het lamsvleesseizoen van Kempen Lam met een presentatie van Kempen Lam en een aantal heerlijke lamsvleesgerechten bereid door chefkok Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve. Diverse restaurants uit de Kempen en omgeving waren hiervoor uitgenodigd. Lees meer meer informatie het persbericht.
 
23 - 27 oktober 2008: Kempen Lam gepresenteerd op Terra Madre Slow Food in Turijn
Van 23 - 27 oktober 2008 vond de derde internationale Terra Madre van Slow Food plaats in Turijn, tegelijk met de Salone del Gusto. 8000 vertegenwoordigers van Slow Food initiatieven uit 150 verschillende landen waren aanwezig. Het Slow Food initiatief Kempen Lam is tijdens de Terra Madre gepresenteerd aan een internationaal gezelschap. Er zijn contacten gelegd met enkele vergelijkbare initiatieven in Europa. Voor meer informatie over de Terra Madre kijk op http://www.terramadre.org.
 
10 Oktober 2008: Kempen Lam op RTL4
Op vrijdag 10 oktober zijn de Kempische Heideschapen op de Strabeekse Heide te zien tijdens het TV-programma Puur Smaak van 16.30 - 17.00 uur op RTL-4. Kijk op www.rtl.nl/puursmaak voor de website en uitzending gemist.
 
5 Oktober 2008: Kempen Lam wint Kempenlandtrofee
Op zondag 5 oktober 2008 werd de felbegeerde Kempenlandtrofee door Gedeputeerde mevr. Steffens overhandigd aan Loek Hilgers, initiatiefnemer van Kempen Lam. Voorzitter van de Reconstructiecommissie Sjef Jonkers geeft aan dat het Kempen Lam wellicht het beeldmerk voor de identiteit van Kempenland zou kunnen worden. Het Kempische Heideschaap is al eeuwen verbonden met de streek. Het schaap geeft niet alleen gestalte aan een mooi toeristisch plaatje, de rondtrekkende kuddes bevorderen ook de biodiversiteit en leveren een essentiële bijdrage aan het modern landschapsbeheer. Klik hier voor het persbericht en hier voor het artikel in het Eindhovens Dagblad.
 
September 2008: Kempen Lam in le Saisonnier
In de herfsteditie van het culinaire blad Le Saisonnier is een uitgebreid artikel over Kempen Lam verschenen met enkele recepten van de hand van onze culinaire ambassadeur chefkok Edwin Loos (zie ook de recpetenpagina). Klik hier voor het artikel.
 
19 mei 2008: delegatie Slow Food Italië bezoekt Kempen Lam
Op 19 mei is een delegatie van de Slow Food Foundation for Biodiversity uit Italië op bezoek geweest in de Kempen in het kader van de aanvraag vanuit Kempen Lam voor de erkenning van een Slow Food Presidium. De kuddes op de Strabrechtse heide en de Regte Heide werden bezocht; de delegatie maakte kennis met enkele van de ambassadeurs van Kempen Lam, waaronder dhr. Onno Hoes, gedeputeerde Ecologie van de Provincie Noord-Brabant en dhr. Paul Verhoeven, burgemeester van Heeze-Leende. Natuurlijk werden ook enkele heerlijke gerechten van Kempen Lam geserveerd bereid door chefkok Edwin Loos van restaurant le Défi, de culinair ambassadeur van Kempen Lam. In de pers was veel aandacht voor dit bezoek. Kijk oa. naar het persbericht en het artikel in het Eindhovens Dagblad.
 
Kempisch Heideschaap in fotoboek
Het fotoboek van Ellen Altenburg was een opdracht van de Provincie Noord - Brabant om werken en leven op het Brabantse platteland, in het kader van de reconstructie, vast te leggen. Voor een voorbeeld van het fotoboek, klik hier.
 
26 november 2007: introductie Kempen Lam
Op 26 november is het lamsvlees van het Kempen Lam geïntroduceerd aan een diverse groep van bestuurders, koks, restauranthouders, natuurbeheerders, schapenhouders, slagers en andere betrokkenen. De introductie vond plaats in partycentrum de Nieuwe Hoef van het Brabants Landschap in Hilvarenbeek, door de heer Hoes, gedeputeerde Ecologie van de Provincie Noord–Brabant. Klik hier voor het persbericht.
 
Kempen Lam op het kerstmenu van restaurant le Défi
Chefkok Edwin Loos van restaurant le Défi in Sprang-Capelle heeft al een aantal keren gekookt met Kempen Lam. Het is hem en de klanten zo goed bevallen dat hij een aantal lammeren heeft besproken voor het kerstmenu in het restaurant.
 

 

 

Logos